1.-2. trinn:

Så moro at du vil teste ut MatteMaraton for dine 1. eller 2. klassinger! Det er nytt for deg, men også nytt for oss. Kikora er laget for litt eldre barn, men vi har laget oppgaver sammen med pedagoger på barnetrinnet som vi håper vil treffe dine elever.

Generelt:

For å hjelpe elevene i gang er det aller beste at du tildeler etappene som gjøremål. Da ligger de klare for elevene på deres hjemside. Hvordan du gjør dette er beskrevet her. Om elevene ikke ligger i grupper ennå finner du egen video som også forklarer dette.

 

MOSJONSLØPET

Dette er rett løp for de aller fleste av elevene. For å gjøre det mer oppnåelig for elevene har vi delt det opp i halv- og helmaraton slik at dere kan feire en delseier halvveis ute i løpet.

Løpet starter med en hilsen til elevene fra statsministeren. Håper de synes det er litt stas at sjefen over alle sjefer i landet har sendt en hilsen.

Deretter går ferden gjennom «Eplehagen» som er første etappe. Tips: La elevene først klikke på regnestykkene og så trykke «enter». I stedet for å bare skrive inn svaret med én gang. Da får de opp et grafisk bilde av stykket som er god hjelp til utregningen. Etter hvert mister de denne grafiske støtten. De kan også leke seg litt med å skrive egne utsagn og se hvordan den grafiske responsen blir. Hva skjer om de skriver et høyt tall….? Sjekk det ut 😉

«Legge – til – landet» er ti etapper hvor elevene skal lære seg å se mønstre i addisjon. I etappe 1 øver de på å legge til nettopp tallet 1 osv gjennom etappene. Eplene er nå borte, men de må gjerne sitte og rable på et ark ved siden av. Hvordan tenker elevene når de skal legge til f.eks 2? La de forklare hverandre! Har dere telleramme/kuleramme kan det også være et nyttig hjelpemiddel.

Løpet går så videre over i helmaraton (del 2). Her vil særlig 1. klassingene nok være avhengig av en del hjelp. Utforsk etappene sammen, eller understrek at de bør få hjelp hjemme til å løpe disse etappene. Og uansett: Her er visuell støtte i form av konkreter eller papir helt avgjørende for utbyttet:

Gjennom «Trekke-fra-landet», «GangeGaloppen», «DeleDalen» og «Pluss-og-minus-etappen» får elevene prøvd seg på alle de fire regneartene. For noen elever blir dette det første møtet med multiplikasjon og divisjon. Dette mestrer de helt fint med deg som lærer på laget, og noen gode visualiseringer på tavla og/eller på papir. Oppgaven 9:3 er eksempelvis den vanskeligste divisjonsoppgaven de møter, og med en god praktisk tilnærming til denne er det langt innenfor hva de har forutsetning til å løse rent matematisk.

De to neste etappene går gjennom «Kan-du-klokka-landet». Her gir vi elevene umiddelbar tilbakemelding når de har truffet riktig for ekstra god flyt og motivasjon gjennom læringsopplevelsen. Noen oppgaver i plenum på tavla kan nok være en god start, men det er ikke avgjørende.

I «Eplehagen» får elevene visuell støtte i utregningen. La de leke seg med ulike kombinasjoner som understøtter mengdeforståelsen. Her har eleven gått «veien om ti» for å gjøre et litt vanskelig addisjonsstykke litt enklere.

I «Eplehagen» får elevene visuell støtte i utregningen. La de leke seg med ulike kombinasjoner som understøtter mengdeforståelsen. Her har eleven gått «veien om ti» for å gjøre et litt vanskelig addisjonsstykke litt enklere.

I «TallTullToppen» får elevene et første forsiktig møte med komma og tegnene «større enn» og «mindre enn». Denne etappen kan egne seg godt som en plenumssesjon.

Finaleetappen går gjennom «Lappeteppeland». Her har du en liten gullgruve av relativt enkle addisjonsoppgaver som egner seg veldig godt for par-/gruppesamtaler. Finnes det bare én løsning?

 

KONDISLØPET: Viktig informasjon

Dette er i utgangspunktet IKKE et løp for første- og andreklassinger. Så hvorfor har vi det med? Jo, ca en kvart million elever har nå tilgang til Kikora og blant disse finnes også 6-7-åringer som ligger langt over forventet faglig nivå på deres alder. Har du noen av disse som dessuten kanskje får litt ekstra drahjelp hjemme så vil vi gjerne tilrettelegge for det. Kondisløpet er vårt bidrag. Bare gjør det veldig klart for elevene at her vil de få prøvd seg skikkelig. Når det er sagt: En del av oppgavene, som i «Eplehagen» (en annen eplehage enn i mosjonsløpet) er eksempler på oppgaver som de fleste elever vil kunne klare.

 

MatteMaraton blir akkurat det du gjør det til med elevene. Trenger du hjelp til å skape engasjement rundt oppgaveløsningen. Sjekk www.mattemaraton.no eller bli med i gruppen MatteMaraton på Facebook. Her finner du blant annet premieoversikt som du kan vise til elevene og andre tips som kan øke motivasjonen. Har du spørsmål, ta kontakt på support@kikora.no. Kommentarer/rettelser til oppgavene setter vi svært stor pris på: Bare klikk på elevens navn oppe til høyre og velg «Send tilbakemelding» så kommer oppgaven opp hos oss, slik at du kun trenger å skrive kort hva du mener bør endres.

Lykke til med MatteMaraton 2018!

-Redaktør-Anders og resten av Kikora-teamet