MATTEMARATON - fra idé, via appelsiner til nasjonal bevegelse

Av redaktør Anders Baumberger

Vi hadde kjøpt inn appelsiner og printet ut diplomer for å gjøre stas på elevene. "Landsfinalen" 2011, ble avholdt inne på kontoret vårt. Det var fem elever. Alle gutter. De var de eneste som hadde fullført ett løp. Resten er historie. Hva skjedde?

Det er vanskelig å peke på én ting, men den viktigste er definitivt at stadig flere lærere over hele landet har sett verdien av å runde av året med å gjøre noe som både bidrar til faglig utvikling eller repetisjon, samtidig som det engasjerer. -Og hvert år tar dere oss på senga. Selv om årets løp bare så vidt er over, er våre teknikere allerede i gang med å rigge for neste års løp. Til da skal vi ha ei bru klar som er så bred og sterk at hele skolenorge kan løpe over samtidig. 

I mellomtiden skal vi også ønske hele 8 nye forfattere velkommen inn i Kikora. Parallelt med at de skal utvikle nye oppgavesamlinger fulle av muligheter for undring, utforskning og gode samtaler, skal de også bygge løp for MatteMaraton 2019. Appelsiner er byttet ut med fine premier som vi vet at elevene setter pris på, men vi tror og håper at den største premien alltid vil være det dere opplever sammen med elevene i en herlig blanding av oppgaver, kaker, høylytte diskusjoner om løsningsmetoder, frustrerte stønn og "YES" når det endelig sitter. 

Å gjøre en forskjell i skolehverdagen

Har du 100 sekunder til overs på tampen av året skal jeg ta deg med opp dit idéen om MatteMaraton oppstod. Det er ikke helt tilfeldig siden MatteMaraton handler om å gjøre noe ekstra ut av skolehverdagen. Noe elevene husker lenge etter at de har gått ut av skolen, akkurat slik jeg selv liker å krydre en vanlig tur i skogen med utsikt jeg aldri går lei. Fortsett med å være den forandringen i elevenes skolehverdag som de fortjener. Ungdata 2017 viser at 60-70% av norske ungdomsskoleelever kjeder seg på skolen. Du som tar deg tid til å prioritere litt annerledes enn det trygge bidrar til det motsatte, og engasjerte elever er mer lærevillige.

Veien videre mot 2019

Vi i Kikora lover å gjøre det vi kan for å løfte MatteMaraton 2019 til nye høyder. Kanskje ikke i antall oppgaver løst, men i alle fall i faglig utbytte. Årene som kommer blir en tid for økt fokus på utforsking og gode faglige samtaler. Vårt pedagogiske team øker fra 4 til 12 personer og vi setter enormt stor pris på alt av tilbakemeldinger og ønsker for hvordan vi skal utvikle Kikora videre. Dere når meg direkte på anders@kikora.no. Alt av tilbakemeldinger er verdifullt, både knyttet til innhold og funksjonalitet. Sistnevnte ettersom vi også bygger en helt ny versjon av selve plattformen Kikora som slippes høsten 2019. 

Med dette takker alle vi i Kikora dere og elevene deres for engasjementet og arbeidet nedlagt i årets MatteMaraton og ønsker dere lykke til med innspurten av skoleåret! 

Hilsen Anders redaktør og Kikora-gjengen