Effekten av Chaga

MATTEMARATON 2017

Fotograf Rolv Hjelmstad

Fotograf Rolv Hjelmstad

Nei, jeg visste heller ikke hva Chaga var før jeg forleden, høyst tilfeldig, fikk en innføring i all dens fortreffelighet. Jeg ruslet på en skogsvei dypt inne i Østmarka og var helt i egne tanker da ei bjørk et stykke foran meg fanget oppmerksomheten. Bjørka svaiet kraftig der den hang ut fra en berghylle høyt over bakken. Av alle usannsynligheter kom jeg fram til at det måtte være ei gaupe som hang i treet.

 

Så oppdaget jeg dama nede på veien. Trolig i 60-årene, men sprek som ei fjellgeit og et glis som gikk nesten helt rundt. Og gaupa mi viste seg å være mannen hennes som hang der oppe med livet som innsats. Samekniven han holdt i hånda mens han klamret seg fast i den tynne bjørka gjorde ikke synet mindre absurd. Fjellgeita leste meg som ei åpen bok og la ut.

Ja, det handlet om Chaga.

- Det er Chaga!
Hun sa det med eufori i stemmen og trodde at det oppklarte alt, men jeg stod der minst like forundret, og fortsatt noe bekymret for herremannen som dingla over oss. Så hun fortsatte: "Chaga er den soppen i verden som har det største medisinske potensialet!" 

Hun ramset opp så mange sykdommer og lidelser som kunne både forebygges og helbredes at jeg knapt husker halvparten. Ikke bare det, men soppen vokser visst stort sett bare på bjørk, nærmere bestemt på omtrent ett av fem tusen bjørketrær, derav begeistringen over det de hadde kommet over.

Jeg takket for opplysningene og ruslet videre med et smil om munnen mens en teori formet seg i hodet. Hvis man må oppsøke fem tusen bjørketrær, (og kanskje til og med klatre i dem, hva vet jeg?) mellom hver gang man kommer over noen gram Chaga, er det neimen ikke rart man går klar av det meste av sykdommer og holder seg i kanonform. Hvis det attpåtil er slik at Chaga inneholder den største kjente konsentrasjonen av naturlige antioksidanter, ja så er jo det en ren bonus på toppen. Medisinen i seg selv, og entusiasmen i jakten på den, understøtter hverandre og hva som veier tyngst er underordnet så lenge det gir resultater.

Der enkelte leger nok er skeptiske til Chaga som medisin, finnes også de fagfolkene som mener oppgaveregning ikke er veien til bedre matematikkforståelse. I Kikora har vi alltid ment at det beror på hvordan regningen gjennomføres. Nettopp derfor er ikke MatteMaraton en individuell konkurranse der elever kjemper mot hverandre uten mulighet til å be om hjelp eller hjelpe andre.

Tvert imot, jo mer man samarbeider og har faglige samtaler for å komme gjennom løypa, desto større vil potensialet for læring være. Ikke bare for å utvikle regneferdighetene, men også for å forstå og anvende matematikken bak. Legg så til entusiasmen som kan følge med det å være i “MatteMaratonboblen”. Når man daglig sjekker hvordan man ligger an på egen skole, i kommunen, i fylket og på landsbasis (nytt i år), med en lærer som heier fram egne elever, har man oppskriften på et faglig løft. -Og det i en tid på året der en del elever allerede har tatt mental sommerferie om vi ikke gir dem noe ekstra å gløde for.

Gjør som over 60 000 elever og lærere gjorde i fjor og bli med på moroa, slitet og framfor alt det faglige løftet vi kan oppnå sammen med elevene i mai. Vår erfaring er at du som lærer er den viktigste inspirasjonskilden til å motivere og hjelpe elevene gjennom de 42,2 km (422 oppgavene).

Konkurransen er åpen og gratis for alle og det er egne løyper for elever fra 5. trinn og opp til VG1P og VG1T. Les mer på www.mattemaraton.no og utfordre gjerne kolleger på egen skole eller utenfra.

Anders Baumberger
Redaktør i Kikora