MATTEMARATON - fra idé, via appelsiner til nasjonal bevegelse

Av redaktør Anders Baumberger

Vi hadde kjøpt inn appelsiner og printet ut diplomer for å gjøre stas på elevene. "Landsfinalen" 2011, ble avholdt inne på kontoret vårt. Det var fem elever. Alle gutter. De var de eneste som hadde fullført ett løp. Resten er historie. Hva skjedde?

Det er vanskelig å peke på én ting, men den viktigste er definitivt at stadig flere lærere over hele landet har sett verdien av å runde av året med å gjøre noe som både bidrar til faglig utvikling eller repetisjon, samtidig som det engasjerer. -Og hvert år tar dere oss på senga. Selv om årets løp bare så vidt er over, er våre teknikere allerede i gang med å rigge for neste års løp. Til da skal vi ha ei bru klar som er så bred og sterk at hele skolenorge kan løpe over samtidig. 

I mellomtiden skal vi også ønske hele 8 nye forfattere velkommen inn i Kikora. Parallelt med at de skal utvikle nye oppgavesamlinger fulle av muligheter for undring, utforskning og gode samtaler, skal de også bygge løp for MatteMaraton 2019. Appelsiner er byttet ut med fine premier som vi vet at elevene setter pris på, men vi tror og håper at den største premien alltid vil være det dere opplever sammen med elevene i en herlig blanding av oppgaver, kaker, høylytte diskusjoner om løsningsmetoder, frustrerte stønn og "YES" når det endelig sitter. 

Å gjøre en forskjell i skolehverdagen

Har du 100 sekunder til overs på tampen av året skal jeg ta deg med opp dit idéen om MatteMaraton oppstod. Det er ikke helt tilfeldig siden MatteMaraton handler om å gjøre noe ekstra ut av skolehverdagen. Noe elevene husker lenge etter at de har gått ut av skolen, akkurat slik jeg selv liker å krydre en vanlig tur i skogen med utsikt jeg aldri går lei. Fortsett med å være den forandringen i elevenes skolehverdag som de fortjener. Ungdata 2017 viser at 60-70% av norske ungdomsskoleelever kjeder seg på skolen. Du som tar deg tid til å prioritere litt annerledes enn det trygge bidrar til det motsatte, og engasjerte elever er mer lærevillige.

Veien videre mot 2019

Vi i Kikora lover å gjøre det vi kan for å løfte MatteMaraton 2019 til nye høyder. Kanskje ikke i antall oppgaver løst, men i alle fall i faglig utbytte. Årene som kommer blir en tid for økt fokus på utforsking og gode faglige samtaler. Vårt pedagogiske team øker fra 4 til 12 personer og vi setter enormt stor pris på alt av tilbakemeldinger og ønsker for hvordan vi skal utvikle Kikora videre. Dere når meg direkte på anders@kikora.no. Alt av tilbakemeldinger er verdifullt, både knyttet til innhold og funksjonalitet. Sistnevnte ettersom vi også bygger en helt ny versjon av selve plattformen Kikora som slippes høsten 2019. 

Med dette takker alle vi i Kikora dere og elevene deres for engasjementet og arbeidet nedlagt i årets MatteMaraton og ønsker dere lykke til med innspurten av skoleåret! 

Hilsen Anders redaktør og Kikora-gjengen

Vanvittig start på MatteMaraton 2017!

Ordkombinasjonen “matte” og “krise” gir 127 000 treff i Google. Mediene elsker å skrive om “mattekrise" i Norge. - Og ja, akkurat nå er det litt krise, men det er fordi dere elever og lærere har overgått alt hva vi hadde regnet med og dimensjonert for. Noe i oss sier at vi burde gå ut og be dere roe ned regningen til vi har løst kapasitetsproblemene, men det sitter langt inne. I stedet har vi nå satt alt vi har av teknikere til å jobbe dag og natt for å holde hjulene i gang og aller helst løse dette slik at dere bare kan fortsette å regne.

Her er et lite innblikk i tallene bak kaoset dere har stelt i stand. Bildet nedenfor er et øyeblikksbilde av et telleapparat som i dag går fortere enn noensinne i Kikoras tolv år lange historie.

Bak den røde viseren skjuler tallet 211 372 seg. Dette tallet viser til enhver tid antall oppgaver som ble løst pr time på samme tid under fjorårets MatteMaraton MULTIPLISERT med en faktor 2. Fjorårets MatteMaraton ble en braksuksess med over 60 000 deltakende elever og vi trodde at vi hadde beregnet en svært god margin når vi i år hadde tatt høyde for at vi kunne få inntil dobbelt så høy trafikk på serverene våre, men neida: 

Speedometertallet 256 680 er den faktiske momentanhastigheten (antall løste oppgaver pr time). Altså sitter vi akkurat nå mange tusen elever, lærere og Kikora-folk i samme bil med gassen i bånn og et turtall som sprenger skalaen. 

Blant løsningene vi nå jobber med er å fysisk øke kapasiteten på serverparken vår i samarbeid med vår serverleverandør. Gjennom våre kanaler vil vi gi løpende oppdateringer dersom det kommer ny informasjon som er relevant for dere som er i gang. 
 

Inntil videre:

Stå på, og fortell elevene at alt de gjør fortsatt lagres i systemet, men at det kan ta opptil flere timer til det vises. Vi beklager alle ulempene problemene måtte medføre og gjør det vi kan for å minimere disse, slik at fokuset blir på matematikklæringen.

Anders Baumberger,
Redaktør

Effekten av Chaga

MATTEMARATON 2017

Nei, jeg visste heller ikke hva Chaga var før jeg forleden, høyst tilfeldig, fikk en innføring i all dens fortreffelighet. Jeg ruslet på en skogsvei dypt inne i Østmarka og var helt i egne tanker da ei bjørk et stykke foran meg fanget oppmerksomheten. Bjørka svaiet kraftig der den hang ut fra en berghylle høyt over bakken. Av alle usannsynligheter kom jeg fram til at det måtte være ei gaupe som hang i treet. Så oppdaget jeg dama nede på veien. Trolig i 60-årene, men sprek som ei fjellgeit og et glis som gikk nesten helt rundt. Og gaupa mi viste seg å være mannen hennes som hang der oppe med livet som innsats...

Lærerforberedelser til Mattemaraton

Om en drøy måned går startskuddet for årets Mattemaraton. Det er ikke store forberedelser som må gjøres for gi elevene en fin opplevelse, men det er likevel noen små grep man kan gjøre for å «krydre» opplevelsen litt!

De to siste ukene har vi i Kikora tatt turen til Skien. Her har administrasjonen i Oppvekst lagt til rette for to kurs for lærere på barneskole og ungdomsskole. Med denne økta ville de sikre at alt er klart for ALLE elever i det startskuddet går.  Her kunne også lærerne få komme med sine erfaringer fra tidligere år, slik at konkurransen skal bli best mulig for flest mulig.

I tillegg vil kommunalsjefen i Skien premiere beste klasse på barneskolen og beste klasse på ungdomsskolen med pizza og mineralvann. Hvilken klasse i Skien er det som regner flest oppgaver under årets Mattemaraton? Vi i Kikora synes dette er en fin måte for å inspirere og motivere elevene ytterligere. Til kommuner som setter opp tilsvarende konkurranser/premier, vil vi sende ut en liten matematisk quiz som passer fint til en slik litt annerledes time.

I ukene fremover mot påske og i tiden mellom påske og 1.mai er det flere kommuner som har planlagt en tilsvarende liten Kikck-off for lærerne. Dersom du og din skole/kommune kunne tenke dere tilsvarende tiltak, så booker du dette på våre hjemmesider, www.kikora.no/kurs.

Lykke til med forberedelsene til årets Mattemaraton!

Klasser som har kvalifisert seg til MatteMaraton-finalen

Etter følgende kriterier, har klassene under kvalifisert seg til MatteMaratonfinalen i august.

1. 90% eller fler av elevene i klassen har fullført minst ett Maraton.
2. Elevene i klassen har i snitt fullført to Maraton eller mer.

Merk at det kun er MatteMaraton-oppgaver som er kvalifiserende til MatteMaratonfinalen, så dersom din klasse eksempelvis har gjort tusenvis av Kranium-oppgaver, men ikke oppfyller de to kriteriene over, så er dere ikke kvalifiserte. Men 

Dersom du mener at din klasse oppfyller kriteriene, men ikke er på listen nedenfor, ta kontakt med oss på info@kikora.no.

Listen er sortert alfabetisk, etter kommune.

Klasse Skole Kommune
8B Borgen ungdomsskole Asker
8D Borgen ungdomsskole Asker
7A Hvalstad skole Asker
7B Hvalstad skole Asker
5. trinn Mellom-Nes skole Asker
6. trinn Mellom-Nes skole Asker
7. trinn Mellom-Nes skole Asker
5A Vardåsen skole Asker
5B Vardåsen skole Asker
6. trinn Vardåsen skole Asker
7A Vardåsen skole Asker
7B Vardåsen skole Asker
6. trinn Haugland skule Bergen
7. trinn Kringlebotn skole Bergen
6A Paradis skole Bergen
6B Paradis skole Bergen
6C Paradis skole Bergen
7A Paradis skole Bergen
5. trinn Skranevatnet skole Bergen
7B Skranevatnet skole Bergen
5A Sælen Oppveksttun skole Bergen
6. trinn Tertnes skole Bergen
6A Blommenholm skole Bærum
6B Blommenholm skole Bærum
6.1 Danvik skole Drammen
7.1 Danvik skole Drammen
6.2 Danvik skole Drammen
7.2 Danvik skole Drammen
7.3 Danvik skole Drammen
7 B Fjell skole Drammen
7C Fjell skole Drammen
5A Øren skole Drammen
6A Øren skole Drammen
6B Øren skole Drammen
6C Øren skole Drammen
7B Øren skole Drammen
6A Åssiden skole Drammen
6B Åssiden skole Drammen
7A Åssiden skole Drammen
7B Åssiden skole Drammen
10. trinn Nordborg ungdomsskole Finnsnes
5A Foldnes Skule Fjell
7A Foldnes Skule Fjell
5B Skåredalen skole Haugesund
9A Geilo barne- og ungdomsskole Hol
5. trinn Ferkingstad skole Karmøy
7. trinn Ferkingstad skole Karmøy
7A Håvik skole Karmøy
5A Kolnes skole Karmøy
6. trinn Kolnes skole Karmøy
7. trinn Kolnes skole Karmøy
5A Mykje skole Karmøy
5.trinn Strømme skole Kristiansand
6A Solberg skole i Nedre Eiker kommune Nedre Eiker
6C Solberg skole i Nedre Eiker kommune Nedre Eiker
6. trinn Stenseth skole Nedre Eiker
1PB Os gymnas Os
1TB Os gymnas Os
5B Bjøråsen skole Oslo
7B Grefsen skole Oslo
7C Grefsen skole Oslo
7D Grefsen skole Oslo
5. trinn Karlsrud skole Oslo
5A Munkerud skole Oslo
6B Munkerud skole Oslo
8A Rommen skole Oslo
5. trinn Rommen skole Oslo
10A Uranienborg skole Oslo
6A Uranienborg skole Oslo
8A Uranienborg skole Oslo
6A Bergenhus barneskole Rakkestad
7A Bergenhus barneskole Rakkestad
7B Bergenhus barneskole Rakkestad
5. trinn Kirkeng skole Rakkestad
6. trinn Kirkeng skole Rakkestad
6. trinn Os skole Rakkestad
10A Rakkestad ungdomsskole Rakkestad
7A Rud skole Rælingen
7B Rud skole Rælingen
7C Grålum barneskole Sarpsborg
8B Seljord ungdomsskule Seljord
6C Skjetten skole Skedsmo
7D Skjetten skole Skedsmo
6B Skjetten skole Skedsmo
5C Åsenhagen skole Skedsmo
4C Klyve skole Skien
7B Kollmyr skole Skien
5A Lunde barneskole Skien
6C Lunde barneskole Skien
7C Lunde barneskole Skien
6.trinn Skotfoss Oppvekstsenter Skien
6A Venstøp skole Skien
7A Venstøp skole Skien
7b Venstøp skole Skien
6.trinn Sjetne skole Trondheim
6A Grinde skule Tysvær
6B Grinde skule Tysvær
7B Grinde skule Tysvær
9A Verdalsøra ungdomsskole Verdal
5A Bjørlien skole Vestby
5B Bjørlien skole Vestby
6A Røren skole Øvre Eiker

Tall som teller?

Tanker fra redaktøren

Redaktør Anders Baumberger

Redaktør Anders Baumberger

I dag passerte vi 10 millioner løste oppgaver. Det vil si; elevene gjorde det, men vi i Kikora er skikkelig stolte over hva vi har fått til sammen med dem og deres engasjerte lærere over hele landet. Og vi liker å skryte av både oss og dem. Men lærer elevene mer av å løse flest mulig oppgaver? 

Antall løste oppgaver er neppe den beste parameteren på læringsutbytte, men de siste årene har jeg likevel merket en klar holdningsendring. Stadig flere lærere anerkjenner verdien av at man òg driver mengdetrening. Instrumentelle regneferdigheter trengs også. For ikke å snakke om alle gode samtaler som kommer ut av det å løse matteoppgaver sammen. Dessuten bidrar gjentatte møter med faguttrykk til at også begrepene sitter bedre.

Jeg ble nylig minnet om dette behovet, da jeg ba en godt voksen kamerat kjøpe en massiv stålstang, og han kom tilbake med en gardinstang like hul som en amerikansk presidentkandidat. Da hjalp det lite at han hadde truffet på både lengde og diameter, for det går dårlig å grille en hel sau på gardinstang. 

“…det går dårlig å grille en hel sau på gardinstang. “

Med MatteMaraton har vi snudd opp ned på konkurranseelementet. I MatteMaraton er det nærmest juks å ikke samarbeide. Her skal man snakke matte, få hjelp og hjelpe andre. Etter 300 kjappe hoderegningsoppgaver skal man slite seg gjennom den tunge mila med til dels utfordrende og varierte oppgaver som for mange krever nettopp samarbeid. For MatteMaraton handler ikke først og fremst om å løse flest mulig oppgaver, men om å snakke matte, samarbeide, og nå felles mål.

Ja, og så lokker jo premiene litt også da, ingen tvil om det. Men norske elever og lærere hadde ikke deltatt i landets største skolekonkurranse noensinne, om de ikke hadde sett læringsverdien i det. Tallet 10 000 000 er således ikke noe mål, men et bevis på at vi har nådd målet: Å få flere til å jobbe mer med matte på tider av døgnet og på en tid av året hvor mye annet kjemper om elevenes oppmerksomhet. 

Nå er det bare dager igjen til gongongen lyder, men likevel tid til å fullføre med klassen. Ja, selv om dere ikke er i gang. Utfordre noen på facebook! Husk at i år trekker vi ikke vinnere til landsfinalen. Alle klasser som fullfører har billett til en uforglemmelig tevling med praktisk matte i Oslo i august. Håper å se dere der! 

Anders Baumberger

Pangstart for MatteMaraton 2016

Søndag 1. mai gikk starten for MatteMaraton, og det var helt tydelig at det sto en god del elever klare på startstreken da oppgavene ble lagt ut ved midnatt, natt til 01. mai. Kl: 00:17, 15 minutter etter at oppgavene var lagt ut, var over 5 000 oppgaver løst. 09:00 søndag morgen var
over 20 000 oppgaver løst, og det ble satt ny dagsrekord for en søndag, med 208 085 oppgaver løst.

Mandag 2. mai startet hovedfeltet av deltakerne, og det ble satt ny dagsrekord for Kikora og MatteMaraton:
Over 1,2 millioner oppgaver løst på én dag: Mellom klokken 0930 og 1130 ble det løst i snitt 60 oppgaver i sekundet!

 

Bildet ble tatt et lite øyeblikk for sent, det riktige tallet er 1 222 029

Bildet ble tatt et lite øyeblikk for sent, det riktige tallet er 1 222 029

Startskuddet har gått!

Natt til søndag 01. mai gikk startskuddet for MatteMaraton 2016. Kort tid etter var det løst nesten 5000 oppgaver. Elever fra Karmøy, Vågsøy, Verdalsøra, Hamar, Elverum, Oslo og Fjell kommune satt klare da oppgavene ble lagt ut.

MatteMaraton er åpen i hele mai, kanskje du rekker å gjennomføre flere løp?

Årets viktigste maraton begynner snart.

1. mai nærmer seg med stormskritt, og vi i Kikora gleder oss stort. I år har vi lagt opp løpet litt annerledes i fjor, for å legge til rette for deltagere på alle nivåer. Nå skal joggeskoene hentes frem, og oppgaver finpusses og klargjøres. 

5. - 7. trinn:
Velg mellom 2 løp:  Mosjon og Elite
8. - 10. trinn:
Velg mellom 2 løp: Mosjon og Elite
VGS:
Velg mellom 2 løp: 1P og 1T

Som tidligere år sponser Microsoft Norge oss med fine premier. I år har vi også NKUL med på laget, to heldige og dyktige lærere som har motivert klassene sine til stor deltakelse, trekkes ut til å få være med NKUL 2017 i Trondheim.

I år har vi også en helt ny klassekonkurranse:
Klikk her for mer informasjon

 

For en dag!

Den nasjonale finalen i MatteMaraton 2015 ble avholdt 20. august på ukjent sted et stykke inn i Østmarka sør-øst for Oslo i strålende solskinn. Her var det matteutfordringer utendørs, oppgaver som blant annet involverte bestigning av et branntårn, labyrintløp, felling av et velvoksent grantre og sjonglering. "Aldri har matte vært SÅ morsomt," kom det fra en av deltagerne.

Og deltagerne var fra Karmøy, Rakkestad, Gol, Stavern og Skien. De viste alle et stort engasjement i konkurranse mot hverandre og mot et ekspertlag fra Universitetet i Oslo, representert ved Andreas Nakkerud og Roger Antonsen. Kolnes Skole fra Karmøy gikk til slutt av med seieren.

Roger Antonsen fra UiO holder sjongleringsshow

Roger Antonsen fra UiO holder sjongleringsshow

Labyrintløp etter hoderegningsoppgave

Labyrintløp etter hoderegningsoppgave

Forskjellige strategier for beregning av høyde på et tre. I forgrunn laget fra Skien, midt i bildet Kolnes-elevene og lærer.

Forskjellige strategier for beregning av høyde på et tre. I forgrunn laget fra Skien, midt i bildet Kolnes-elevene og lærer.

Lærer Carina Hansesætre og elevene To bias Verket Graarud og   Caroline Karlsen fra Rakkestad Ungdomsskole

Lærer Carina Hansesætre og elevene Tobias Verket Graarud og Caroline Karlsen fra Rakkestad Ungdomsskole

Glade deltagere på toppen av branntårnet. Målt til   13,36 meter  , lagene var imponerende nærme det riktige svaret.

Glade deltagere på toppen av branntårnet. Målt til 13,36 meter, lagene var imponerende nærme det riktige svaret.

Lærer Pål-Andre Borgersen og elevene Marlene Foldvik og Mina O. Olsen fra Jordet skole i Stavern. 

Glade vinnere fra Kolnes sammen med alle deltagere i årets finale. 

Glade vinnere fra Kolnes sammen med alle deltagere i årets finale. 

Premiering av Itslearninglærer

Kikora gratulerer vinneren av en gratis deltagerplass på Itslearning-konferansen 2016,
Berit Bakken Berge på Høvik Verk skole. 

Berit har blitt trukket ut blant Itslearningbrukere der 90% av klassen har fullført MatteMaraton 2015. Høvik Verk skole var i tillegg den skolen i Bærum kommune som har løst flest oppgaver i årets MatteMaraton. Rektor Linde Enerhaug Egge sier det er hyggelig og fortjent at nettopp Berit vant konkurransen; hun har gjort en ekstra innsats for å motivere elevene. 

Neste års konferanse går av stabelen fra 11. til 13. april.  Informasjon om konferansen vil fortløpende bli oppdatert her: http://www.itslearning.no/brukerkonferanse

 

Hvem blir norgesmestere i MatteMaraton 2015?

Seks klasser fra hele landet er trukket ut som vinnere av årets klassekonkurransen, to klasser fra mellomtrinnet, to klasser fra ungdomsskolen og to klasser fra videregående skole. De får anledning til å sende to elever og en lærer som deltagere i en nasjonal finale i Oslo og omegn.

Det skal konkurreres i praktisk matematikk og stikkord for aktivitetene er: 

  • høyt og luftig
  • dypt og mørkt 
  • fort og langsomt

Vi i Kikora ønsker klasser ved følgende skoler velkomne til en opplevelsesrik dag: 

Jordet skole i Larvik
Koldnes skole på Karmøy 
Rakkestad Ungdomsskole i Rakkestad 
Kongerød Ungdomsskole i Skien 
Gol Videregående skole på Gol
Åssiden Videregående skole i Drammen

Haus skule med beste Instagram bilde

6. trinn på Haus skule i Osterøy kommune har vært aktive MatteMaraton deltagere, og  de har sendt inn flere bilder til årets Instagramkonkurranse.

De er heldige vinnere av kinobilletter til hele klassen sponset av Atea. Nina F. Refsdal, leder for Atea Skole gratulerer så mye til Haus Skule, og forteller hun er imponert over det morsomme og kreative bildet.  

På vinnerbildet ser vi noen av  elevene  tydelig inspirert av de siste 22 oppgavene i årets MatteMaraton.

 

 

Vinnerene av MatteMaraton 2015 er kåret!

Årets vinnere av MatteMaraton er trukket ut blant elevene som har fullført et maraton på sitt nivå. De seks vinnerene er heldige vinnere av hvert sitt Microsoft Surface 3 nettbrett. 

KIKORA GRATULERER:
Einar Fredik Fæste - Nordseter skole i Oslo
Gøril Tjosås Drønen - Os Gymnas  uten for Bergen
Nikolai Hoff - Askimbyen skole i Askim
Eskil Bogstad - Foldnes skole i Fjell kommune uten for Bergen
Emma Madeleine Larsen - Kirkengen skole i Rakkestad kommune
Abdijibar Issa Hussein - Linderud skole i Oslo

 

Siste tips fra redaktøren i MatteMaraton 2015

31. mai 2015, siste dag av dette årets MatteMaraton og nedenfor finner dere et siste tips fra redaktøren vår. 
Vi i Kikora gratulerer alle deltagere som har deltatt og ønsker lykke til med siste innspurt i løpet av dagen og kvelden. Vinnere trekkes i starten av neste uke, de vil bli kontaktet og offentliggjordt på nettsidene.

 

OPPGAVE 422 - Hvor mange ganger må du brette før tykkelsen når høyere enn Eiffeltårnet? Svar kun med et tall.

Prøv å ta denne kun ved hjelp av et kladdeark og hoderegning. Du tåler en god del avrunding underveis og vil likevel komme til rett svar. Fyll inn en tabell som viser antall brettinger (0, 1, 2, 3, ...) og høyden på stabelen (0,1 mm, 0,2 mm, 0,4 mm, 0,8mm, ...)


Resultatene kommer inn ...

Here are the votes from 8B @ Kongerød, Skien (rapporten kom inn lettere grand-prix inspirert):

Vi i 8B på Kongerød har gjort en skikkelig innsats. Dette har vi fått til:

Det er 23 elever i klassen. 22 har fullført løpet for 8-10 klasse. 1 elev fullfører VGS mosjonsløpet.

I mai har klassen løst 13.160 oppgaver i Kikora. I løpet av skoleåret er tallet 39.255.

Vi har jobbet med MatteMaraton som oppgave tildelt alle elever. Det betyr at de har sittet mest hjemme og arbeidet, så har vi brukt timene til å hjelpe hverandre med det som er vanskelig. Totalt har vi brukt 8 timer på oppgaveløsning i mattetimer i mai. 

Innsatsen har vært på topp. Jeg er imponert både som kontaktlærer og mattelærer.

Hilsen Thomas Fjellstad, Kongerød ungdomsskole

Elev i Skien kommune i siste innspurt.

Elev i Skien kommune i siste innspurt.